Årets festival öppnas stort! 

7.7.2024

Det är med stor glädje och stolthet jag hälsar er välkomna till årets Åland Sea Jazz Festival, som äger rum 9.-10 augusti. Årets festival inleds med två stora namn under en och samma kväll: Ulf Wakenius och Timo Lassy. 

Den svenska gitarristen Ulf Wakenius har spelat med alla jazzgiganter: Ray Brown, Michel Legrand, Art Farmer och Toots Thielemans och en lång rad andra internationella stjärnor. Wakenius är mest känd internationellt som medlem i Oscar Petersons kvartett, världens mest eftertraktade anställning för en gitarrist – en plats han innehade i 10 år.  

För en mindre jazzorienterad publik är han känd från duon Guitars unlimited, som bland annat stod för pausunderhållningen vid Eurovision Song contest 1985 – strax innan Lill Lindfors tappade kjolen. 

På Åland Sea Jazz Festival uppträder Wakenius med ett soloframträdande i Alandica foajé: en konsert som garanterat ger en ny uppfattning om vad som menas med att svänga och vad det innebär att kunna spela gitarr. 

Timo Lassy är en finländsk saxofonist som de senaste åren etablerat sig som ett av de stora jazznamnen, både i Finland och i Europa. Ett exempel på hans framgångar är att han blivit utsedd till Artist of the Year för 2024 års upplaga av Pori Jazz. 

Till Alandica kommer Timo Lassy med sin trio, en grupp som blandar gammalt och nytt för att skapa levande, improviserad jazzmusik. En jämförelse med saxofonisten Sonny Rollins är inte helt fel: i bådas musik varvas traditionellt sväng med modernare rytmer och spännande klanger. 

På lördagen fortsätter festivalen med hög kvalitet: först en solokonsert i Sjöfararkapellet med trombonisten Hampus Adami, det senaste svenska jazzstjärnskottet, samt två konserter på Alandica. Då blir det först ”Jazz möter Gospel” med finländska sångerskan Nina Mya och sedan åländska Whatclub, som gästas av publikfavoriten Antti Sarpila och Hampus Adami. 

Nina Mya sjunger jazz med en stor röst som har rötterna i soul och gospel och ger en konsert fylld av sväng och ”feeling”. Varken Whatclub eller Antti Sarpila behöver presenteras för den åländska publiken. De sätts nu i ett nytt sammanhang, då de möter Hampus Adami, som vid denna konsert spelar ventilbasun. Åland Sea Jazz har handplockat denna konstellation enbart för denna konsert, och vi vågar lova ett kreativt och svängigt möte! 

Ta med vänner och familj och kom och njut av fantastiska kvällar med högklassig jazzmusik. Missa inte chansen att vara med och uppleva dessa speciella konserter – säkra dina biljetter nu! 

Fredrik Erlandsson – Ordförande Åland Jazz r.f.