”Ny jazzfestival på Åland berikar kulturutbudet i augusti” – pressmeddelande

15.6.2021

Traditionen med jazzfestivaler får en fortsättning på Åland då historiens första Åland Sea Jazz arrangeras den 6.-7.augusti 2021. Konserterna hålls i Sjökvarteret i Mariehamn och i Alandica Kultur och Kongress. Som självskrivna stjärnor lyser Ålands egna Johanna Grüssner och saxofonvirtuosen Jukka Perko. Åland Sea Jazz avslutar jazzfestivalserien som går under namnet Archipelago Sea Jazz.

Archipelago Sea Jazz är en serie på fyra jazzfestivaler som utspelar sig vid Skärgårdshavets stränder under sex sommarveckor. Serien förenar de redan etablerade Baltic Jazz och Korpo Sea Jazz med de nya Turku Sea Jazz och Åland Sea Jazz. Festivalserien bjuder på toppjazz i en miljö där Östersjön hela tiden skymtar. Närvaron av vattnet förenar festivalerna och ger en dimension utöver musiken. De små konsertplatserna skapar en intim kontakt mellan artisten och åhöraren. Serien vill erbjuda erfarenheter och känslor man inte glömmer i första hand. 

Samarbete mellan fyra områden skapar livskraft och stöder också den internationella turismen. Festivalkonceptet skapar en närmare kontakt mellan Åland och de svenskspråkiga regionerna av Åboland. Målet är också att förbättra miljötänket då kulturtjänster produceras och konsumeras. Tillställningarnsa ska vara lätt tillgängliga för lokalbefolkningen, för resenärer, deltidsboende och hardcore jazzdiggare runtom Östersjön. 

Genom samarbetet med John Nurminen Stiftelsen och Håll Skärgården Ren ämnar serien dra sitt strå till stacken för ett renare Östersjön.

Åland Sea Jazz som nu arrangeras det första veckslutet i augusti är en kvalitativ skandinavisk festival vars konserter hålls i Sjökvarteret och i Alandica. Den sympatiska festivalen startar fredagen 6.8. i hallen där Segeljakten Alanta som bäst håller på att färdigställas. Saxofonisten Manuel Dunkel tar ett fast grepp om jazzens kärna och bjuder på sällan hörda kompositioner av bland annat John Coltrane och Thelonius Monk. I Manuel Dunkel Standards Trio ingår den inhemska jazzens basfundament, Antti Lötjönen och slagverkskonstnären Jaska Lukkarinen.

Fredagskvällen fortsätter med att publiken lockas in i Edith Södergrans älskade diktvärld. Scenen i Alanta hallen äntras av den fascinerande sångerskan-kompositören Anni Elif och hennes Edith program. Anni Elif har arbetat brett inom det internationella musikfältet och kommer att i Sjökvarteret ta åhörarna med på en intim resa där otroliga kompositioner möter ett futuristiskt ljudlandskap och en överraskande improvisation.

På lördagen blir publiken bortskämd av ålänningen Johanna Grüssner som med sin nya trio öppnar kvällen. Stockholmarna Mathias Algottson vid flygeln och trumpetisten Karl Olandersson ingår i Johannas nya trio. Det bjuds på kära klassiker i form av intima triotolkningar.

Mästarsaxofonisten Jukka Perko, som före 20-år fylld spelade i Dizzy Gillespies storband ”over there” avslutar konserten. Jukka Perko & Co bjuder på svängande virtuosjazz av äldre modell. I Django Reinhardts anda tänder gitarristen Tomi Kettunen på brasan medan den ”Steinway Jazz Talent” belönade unga pianisten Toomas Keski-Säntti häller på mera bensin. Med sina spännande versioner av evergreens rycker spelemännen åhöraren på en resa till 1930-talets Amerika. 

Under veckslutet hålls också jamsessions med fritt inträde där lokala musiker möter festivalartisterna i improvisationens virvlar.

Alla tillställningar arrangeras enligt de aktuella coronabegränsningarna och de lokala myndigheternas direktiv. De senaste uppdaterade nyheterna hittas enklast på webbsidan www.alandseajazz.fi och i de sociala medierna.

Biljetter kan bokas på adressen tiketti.fi/alandseajazz och via tickster.com

I samband med biljettköpet kan man ge ett frivilligt bidrag till John Nurminen Stiftelsen för det konkreta skyddet av Östersjön.

Åland Sea Jazz 2021

Fredag 6.8.         Sjökvarteret, Alanta hallen, biljettpris 22,5 €

19.00 Manuel Dunkel Standards Trio
20.30 Anni Elif – Edith

Lördag 7.8. Alandica, biljettpris 32,5 €

19.00 Johanna Grüssner Trio
20.30 Jukka Perko PreBoppers

Tilläggsuppgifter: Bosse Mellberg 

mellbergbosse@gmail.com
+358 (0) 40 56 43 975